perjantai 17. maaliskuuta 2023

Ylipainoinen ja raskaana!

 Ylipaino ja raskaus puhuttaa ja mietityttää paljon. Pääosin sellaisia kenellä on ylipainoa ja lapsia haaveissa, mutta aihe kiinnostaa myös muitakin, ja aiheeseen liittyy myös mielipiteitä suuntaan jos toiseen.

Kirjoittelen nyt omista kokemuksista ja fiiliksistä, sekä vastaan kysymyksiin mitä olette aiheeseen liittyen instan puolella laittaneet. En ota tässä jutussa kantaa yleisellä tasolla mitä riskejä ylipaino lisää, niitä jokainen voi halutessaan tutkia itse.

Taustaa sen verran, että meille odotellaan neljättä (ja viimeistä :) lasta, heinävauvaa. Olen kaikissa raskauksissa ollut ylipainoinen. Ensimmäisessä kahdessa toki vähemmän, mitä nyt kahdessa viimeisessä.

Olen itse tietoinen mihin ylipaino voi vaikuttaa esim.yritysaikana ja olemmekin olleet onnekkaita, ettei meillä ylipaino ole tuonut haasteita raskauden alkamiseen. Moni nykyään kamppailee lapsettomuuden kanssa ja ylipaino voi olla hoitojen este, mikäli apua tarvitsee. 

Yleisin kysymys onkin ollut terveydenhuollon suhtautuminen ylipainoon, miten neuvolassa suhtaudutaan ja olenko kokenut tuomitsemista?

-Käsi sydämellä vastaan, en ole saanut minkäänlaista negatiivista kommentointia neuvolasta tai äitiyspolilta saatikka synnäriltä. On juteltu totta kai aiheesta neutraalisti. Ohjeistus on, ettei paino saisi juurikaan nousta koska ylipainoa on jo lähtöönsä. Itsellä paino on pääosin laskenut, tekemättä mitään, ja enemmän olenkin saanut siitä kommentointia, että syönkö riittävästi ja ettei ole tarvetta/järkevää raskausaikana laihduttaa. Minulle käy odotusaikana niin, ettei herkut maistu ja se sitten oman oletuksen mukaan laskee painoa. Loppuraskaudesta painoa on tullut takaisin päin muutamia kiloja mutta synnyttäessä olen kevyempi mitä plussatessa. Olen itse neuvolassa ottanut myös puheeksi ylipainon ja onko jotain mitä pitäisi huomioida, ja keskustelu on ollut tosiaan neutraalia. 

Muutamia kysymyksiä tuli sitten miten olen kokenut kasvavan vatsan, kun ylipainon vuoksi vatsa ei ole pelkkää vauvaa. Teitä on myös mietityttänyt voiko ylipainoinen olla kaunis odottaja. Joku kysyjä myös kertoi peitelleen raskausvatsaa.

- Itse olen kokenut olevani kauneimmillani juuri raskausaikana ja ollut jollain tapaa "vapaa". Olenkin korostanut vatsaa ja ollut kehostani ylpeä. Millainen ihme sisälläni kasvaa.. Olen tehnyt valtavasti töitä juuri sen kanssa, olenko kaunis, voinko olla ylipainoisena kaunis tai olenko arvokas tälläisenä kuin olen.. Ja ollut välillä hirveän epävarma itsestäni. Mutta koen, että nämä epävarmuudet ei johdu niinkään ylipainosta vaan siitä millaisen tien olen kulkenut koulukiusaamisen ja isättömyyden, ensimmäisen parisuhteen ja muiden haasteiden kautta. 


Se miten kannat itsesi, olit sitten minkä kokoinen vain, sillä on iso merkitys. Kaikista tärkein sinun itsetunnolle, olet sinä itse. 

Kysymyksissä oli myös onko pluskokoisuus vaikuttanut raskauteen tai synnytyksiin?

-Mulla kaikissa raskauksissa on noussut verenpaine, joka sitten synnytyksen jälkeen on laskenut normaaliin. En ole saanut tähän koskaan varmuutta, mutta veikkaan itse ettei ylipaino ainakaan auta asiaa. Toki se on synnytyksen jälkeen laskenut aina, joten lääkäritkään ei ole siihen kantaa ottaneet. 

Olen kuullut, että kaikissa kaupungeissa en saisi tällä ylipainolla synnyttää alakautta, ja se on ollut itselle aika pysäyttävä ajatus. Olen kaikki kolme synnyttänyt alakautta, ja kolmosen synnytyksessä olin isompikokoisempi mitä edellisissä, ja se oli helpoin synnytys. Ylipaino voi vaikuttaa moneen asiaan, mutta minulla tätä ei ole tuotu esiin tai että se olisi ollut este jollekin toimeenpiteelle esim.synnytyksessä.

Sitten kysyttiin onko ultrassa saatu aina selkeä kuva tai onko ultrassa tullut kommentointia?

-On saatu ja ei ole tullut. Vastassa on ollut aina ihania ammattilaisia ja ylipainoa ei ole kommentoitu millään lailla. Ultrassa saatu aina hyvä kuva ja saatu tutkittua kaikki mitä tarvinnut, ja vatsan päältä. Joskushan vauvan asento on hankala ja ihan normaalipainoinenkin odottaja joutuu ultrattavaksi alakautta näkyvyysongelmien vuoksi tai joudutaan varaamaan uusi aika. Usein vain ylipainoinen ottaa kaiken herkästi itseensä ja syyttää itseään. 


Paljon olen törmännyt keskusteluun myös siihen, että miten ylipainoinen voi olla edes raskaana tai arvioitu missä kunnossa puolison pitää olla kun haluaa ylipainoista. Kuka nyt haluaa seksiä ylipainoisen kanssa.

Ensinnäkin ylipaino ei ole yhtäkuin se ihminen. Itse lähinnä säälin näitä huutelijoita, jotka usein lienee omassa elämässään niin kurjassa olossa, että purkavat sen toisiin. Ylipaino ei määrittele ketään, tai kerro esimerkiksi luonteesta tai ihmisen ihanuudesta mitään. 

Joten olit minkä kokoinen vain, nauti elämästä ja anna itsellesi lupa olla onnellinen. Älä rakenna ylipainosta itsellesi häkkiä.

Mikäli kysymyksiä tai ajatuksia herää, nakkaa viestiä tai kommentoi alle.

-Laura

Ps. Instagramissa jaan arkea ja odotusta aktiivisesti.


2 kommenttia:

  1. Raskaana ylipainoisena. Millä mitoilla aloit odottamaan tätä vauvaa?

    VastaaPoista